Regie over je eigen lunch

Als je elke dag hetzelfde op je boterham wilt, dan wordt het misschien op enig moment niet eens meer gevraagd.

‘Op de dagbesteding lunchen we samen. We proberen de mensen zelf zoveel mogelijk regie over hun lunch te laten hebben. Dat zit in kleine dingetjes. Margarine op de boterham smeren kunnen de meeste mensen van mijn groep vaak nog wel. Het gaat niet snel en de margarine zit er ook vaak niet helemaal goed op. Daarna vraag ik wat iemand op zijn boterham wil. Het gaat sneller om een stapel boterhammen te smeren, dan om mensen het deels zelf te laten doen. Het sluipt er makkelijk in om te denken ‘Jantje eet altijd kaas op z’n boterham, dus dat hoeven we niet meer te vragen.’ Maar het kan toch zijn dat hij op een goede dag toch worst wil, omdat hij dat misschien thuis ook gekregen heeft en nu weet dat hij worst ook lekker vindt. Die mogelijkheid wil ik open houden.’

‘Met de afwas doet ook iedereen mee. De een kan wel aan het aanrecht helpen om af te wassen, de ander blijft aan tafel zitten en die brengen we een paar kopjes om af te drogen. Ook hier kan ik het zelf waarschijnlijk sneller en netter, maar daar gaat het niet om. Iedereen doet van begin tot eind mee met de lunch. Zo draagt iedereen wat bij.’